Follow my blog with Bloglovin

sobota, 29 października 2011

Co kupować gdy krucho z kasą


Przy ograniczonych dochodach naszemu portfelowi przyda się trochę rozciągania.

Gospodarka popada w depresję, ale twoje pieniądze nie muszą iść tą samą drogą. Zachowaj swoją kasę i nabierz formy!

Mamy trudne czasy. Nikomu się raczej nie przelewa. Stopa bezrobocia ciągle powyżej 10%.

Nie czujesz się „odchudzony”? Nie martw się, to prawdopodobnie twój portfel.

Wracając do Ciebie: Jak można sobie pozwolić jeść zdrowo, skoro zdrowe żarcie jest o wiele droższe niż normalne dania?

Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz wydawać oszczędności swojego życia aby jeść zdrowo. Po prostu musisz kupować z głową. Na początek jedzenie „na mieście” powinno być wyjątkiem a nie normą. Jedzenie powinno być przygotowane na świeżo godzinę wcześniej bądź poprzedniego dnia.

Lekcja 1: Jak to się nazywało?? - czyli wysokie koszty popularnych marek.

Miejsce zakupów nie ma znaczenia dopóki masz listę zakupów potrzebnych Ci rzeczy – trzymaj się jej. Większość sklepów ma w ofercie zarówno produkty znanych marek jak i mniejszych bandów. Ceny mniej znanych marek jest łatwiejsza do przełknięcia dla twojego budżetu a ich produkty oferują te same wartości odżywcze.

Jeżeli kupujesz produkty w dużych ilościach, poszukaj dobrego hurtownika bądź spróbuj w MAKRO/SELLGROS. W tych gigantycznych marketach można kupować duże ilości przedmiotów w cenach atrakcyjniejszych niż w większości sklepów spożywczych.

Jeżeli jesteś zmuszony do skorzystania z innych sklepów, postaraj się omijać sklepy ogólnospożywcze. Sklepy „na rogu” mają mają na ogół wyższe ceny.

Kupujesz hurtowo? Spytaj o całe regały!
Zakup hurtowy? Zapytaj o całej regały!


Lekcja 2: Jak kupować

Powierzchnia sklepów to w większości same śmieci, które należy omijać. Skup się na miejscach gdzie można znaleźć produkty zbożowe, czyste źródła białka, płody rolne i produkty mleczne. Jeżeli nie masz możliwości zakupu produktów świeżych i zamiast tego musisz wybrać paczkowane to szukaj tańszych substytutów. Droższe marki są umieszczone na wysokości wzroku, aby ich logo było widoczne i zachęcało do zakupu.

Kupuj wszystko w możliwie jak największych ilościach – sprawdzaj długość przydatności do spożycia. Kupuj źródła białka, które można zamrażać – to najprostszy sposób aby zachować świeżość produktów do czasu aż będą Ci potrzebne.

Promocje są kuszące, ale ni kupuj
Wyprzedaże są kuszące, ale unikaj wszystkiego, co ma nazwę' tajemnicze mięso ".


Szukaj produktów w promocji i korzystaj z kart zniżkowych. Musisz poświecić kilka minut dziennie aby przejrzeć gazetki reklamowe z aktualnymi promocjami i znaleźć w nich produkty z których korzystasz regularnie.

Staraj się kupować w sezonie. Poza sezonem ceny są o wiele wyższe. Mrożoną wersję możesz przetrzymywać dłużej niż świeżą. Upewnij się tylko czy wersje mrożone nie zawierają dodatkowych składników takich jak cukier, syrop, śmietana. Czasami trzeba pochodzić po sklepie aby porównać ceny np. warzyw świeżych i mrożonych.

Wersje naturalne są zazwyczaj droższe, ale nie jest to jakaś drastyczna różnica. Można kupować rzeczy świeże bez narażania się na bankructwo.

Lekcja 3: Naucz się co należy kupować

Dobra rada na początek: nigdy nie rób zakupów na pusty żołądek! To tak jak pójść do klubu ze striptizem... dobra nieważne;). Gdy robimy zakupy będąc głodnym nasza lista zakupów przestaje mieć znaczeni, bo wtedy na wszystko mamy ochotę.

Oto lista rzeczy wartych zapamiętania:


  • Szukaj chudego mięsa na promocjach. Wiele sklepów oferuje różna rodzaje mięsa po obniżonych cenach aby przyciągnąć klientów i zachęcić do powrotu.
  • Kupuj swoje główne źródła białka w dużych ilościach. Zamrażaj wszystko to czego nie masz zamiaru zjeść w ciągu najbliższych dni.
  • Nie musisz kupować 100% chudego mięsa. Mięso zwierające tłuszcz jest tańsze. Niechcianego tłuszczu możesz się pozbyć podczas przygotowywania posiłków.
  • Nie kupuj już przygotowanych i przyprawionych mięs. Nie są tego warte. Zamiast tego kupuj mięso, które wyfiletujesz i przygotujesz sam.
  • Jajka są tanim i bardzo dobrym źródłem białka oraz można je przyrządzać na wiele różnych sposobów.
  • Wykorzystaj świeżą rybę jako źródło chudego białka lub korzystaj z wersji puszkowanej, tylko upewnij się, że jest konserwowana w wodzie.
  • Jeżeli mielona wołowina nie jest w sprzedaży poszukaj mielonego indyka jako zastępstwo.
  • Kupuj brązowy ryż zamiast białego.
  • Tortille z pełnego ziarna są wspaniałym zamiennikiem tych zrobionych z mąki pszennej lub kukurydzianej.
  • Kup największe opakowanie płatków owsianych i zrób własne wersje smakowe. Nie przepłacaj za drogie płatki którym już nadano smak. Możesz wzbogacić swoje płatki dodają do nich miód, orzechy, owoce lub cynamon.
  • I ostatnie ale nie mniej ważne: nie kupuj napojów gazowanych, zacznij pić wodę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz